Stresslevel is op 10! De deur die dichtvalt terwijl je even buiten staat en de sleutels nog binnen liggen. Zoals iedereen wil je zo snel mogelijk weer naar binnen. Je bent in paniek en je stresslevel is torenhoog. Het is op deze punt waar veel slotenmakers misbruik van maken, door absurde prijzen te vragen voor hun diensten. Hoe voorkom je dat je in zee gaat met een malafide slotenmaker? Lees snel verder voor de top tips.
Over Nood24 en Slotenmaker Jan Willem komen de meeste klachten binnen. In het filmpje hierboven zie je hoe onrecht malafide Jan Willen aanpakt. Deze slotenmaker bedrijven gebruiken betaalde advertenties op internet en je ziet ze vaak als eerste als je in Google zoekt naar een ‘slotenmaker’. Dit zijn echter niet de slotenmakers die bij de klant aan de deur komen. Het zijn de bedrijven die de advertenties hebben ingekocht en hoog in Google scoren. Ze halen de klanten binnen en vervolgens verkopen ze de opdracht aan echte slotenmaker bedrijven. Hiervoor hebben een meldcentrale waar je naartoe belt en wanneer ze je adres hebben zetten ze de opdracht door naar een echte slotenmaker. Ze zijn dus gewoon de tussenpersoon. Ze vragen voor deze dienst een flinke bedrag waardoor ook de prijs van de slotenmaker oploopt.
Sinds de komst van Google is er ook een ware oorlog losgebarsten. Deze tussenpersoon bedrijven vallen elkaar aan op het internet en proberen elkaars website kapot te maken. Dit doen ze door op advertenties te klikken. Voor elke klik moet het bedrijf namelijk betalen aan Google waardoor de kosten flink kunnen oplopen. Per klik betalen speelt dus ook een groot rol bij het probleem en dit is nog lang niet opgelost.
Hoe herken je een malafide slotenmaker?
Een malafide slotenmaker:
- het is niet een slotenmaker bedrijf die je belt maar een tussenpersoon;
- vertelt niet wat het gaat kosten;
- heeft geen busje met gereedschap;
- rijdt vaak in een personenauto of het busje heeft geen logo;
- werkt met contant geld of wil dat je meteen betaald;
- vraagt je alvast te tekenen terwijl die nog niks heeft gedaan;
- heeft geen telefoonnummer op factuur staan (komt vanwege de tussenpersoon);
- de naam op het factuur komt niet overeen met het bedrijf die je gebeld hebt.
Tips voor het inschakelen van een slotenmaker
- Kies niet voor een slotenmaker, waar je advertentie bij ziet staan. Dit houd namelijk in dat ze hoge advertentiekosten hebben, doordat ze per klik betalen. Deze kosten worden aan de klant doorberekend.
- Let goed op of het niet een tussenpersoon is maar een echte slotenmaker. Voor een slotenmaker met een tussenpersoon betaal je minimaal 40% meer.
- Vraag in je sociaal netwerk of ze al eerder ervaring hebben met een goede slotenmaker.
- Geeft de slotenmaker alleen de voorrijkosten aan? Ga hier niet in mee. Sterker nog bedrijven met voorrijkosten zijn meestal de tussenpersoon en dit bedrag is hun startende commissie.
- Vraag duidelijk naar de totaalkosten. Wil de slotenmaker geen duidelijke prijs opgeven? Hang meteen op.
- Voordat je adres opgeeft vraag of er nog toeslagen boven op komen.
- Indien de slotenmaker WhatsApp en of andere sociaal media heeft vraag of ze de prijs naar je willen sturen.
- Wil de slotenmaker nog 21% toevoegen aan het totaalbedrag? Ga hier niet mee in want voor consumenten zijn alle prijzen inclusief btw.
- Controleer of er adresgegevens op de site staan en of het een bestaand adres is. Een tussenpersoon bedrijf zal geen lokaal adres vermelden.
- Kies altijd voor een lid van het Nederlandse Sleutel- en Slotenspecialisten Gilde.
Wat mag het kosten?
Een bedrag van een paar honderd euro betalen, klopt dit wel?
- De NSSG is een brancheorganisatie voor slotenmaker en heeft tarieven vastgesteld voor bepaalde diensten van de slotenmaker. Een deur openen overdag, mag niet meer dan 125 euro kosten. Als het niet vergrendeld is mag het niet meer dan 90 euro kosten.
- Een avond of nachttoeslag is normaal gesproken 25% of 50%.
- Als de deur zwaar beveilig is met anti-inbraak sloten of andere maatregelen kan de prijs oplopen, maar spreek dit vooraf af.
- Als de deur dichtgevallen is hoeft het slot nooit vervangen te worden en in dit geval kan de slotenmaker de deur open flipperen.
- Bel altijd de politie als de slotenmaker gaat dreigen of wanneer je niet veilig voelt bij de persoon. Bel altijd iemand uit je sociale netwerk voordat de slotenmaker komt voor extra veiligheid.
Voorkom buitensluiting
- Buitensluiting kun je voorkomen door sleutels bij te laten maken.
- Laat de reserve sleutel achter bij familie, vrienden of vertrouwde buren.
- Elke nacht doe je de deur op slot. De volgende ochtend moet je de sleutel uit het slot halen. Maak hier een gewoonte van.
- Koop bij de bouwmarkt Praxis of de Gamma een onderhoud kit en gebruik het om de maand. Door het slot goed in te smeren blijft het een lange tijd goed werken.
- Als je merkt dat het slot toch niet meer goed werkt, vervang het.